NIEUWS     

04-07-2024

 

Afgelopen 27 juni 2024 was het de laatste dag om bezwaar in te dienen tegen het nieuwbouwplan Wonen op de Donk bij de Raad van State. Stichting Blauwe Scholk eo, het Groene Hart en praktijk Haans KaJo hebben gemeend dit toch te moeten doen. Dit zal niet alleen Wonen op de Donk met twee jaar vertragen, maar ook de herontwikkeling van de Blauwe Scholk naar de gevraagde betaalbare woningen door de Dungense gemeenschap . Het is frustrerend dat een paar mensen het verzieken voor de vele woningzoekenden in de gemeente!!

28-06-2024

Afgelopen donderdag was de laatste dag van de 6 weken ter inzage termijn.

Helaas weten wij nog niet of er bezwaren bij de raad van state zijn binnen gekomen, we verwachten dit te horen aan het einde van de volgende week.

Wel is gemeentelijk gezien het bestemmingsplan Wonen op de Donk vandaag formeel in werking getreden.

Indien er bezwaren bij de raad van state zijn binnen gekomen kan dit het proces weer met 2 jaar vertragen, ook is er dan geen verdere ontwikkeling mogelijk bij de Blauwe Scholk.

19-04-2024

Gisteren "18-04-2024" is het bestemmingsplan wonen op de Donk unaniem door de gemeenteraad vastgesteld, na een lang traject is nu eindelijk de kogel door de kerk. Er volgt nu nog termijn van  6 weken daarna is het bestemmingsplan definitief.

Echter nu al hebben een paar mensen aangegeven een rechtsgang naar de raad van state niet uit te sluiten.

Er zijn schijnbaar mensen die er een sport van maken om nieuwbouwplannen tegen te houden, wat resulteert uit alleen maar meer kosten en vertraging, zij gunnen blijkbaar niet starters en senioren de kans op een eigen plekje ! En als gevolg daarvan zal er helaas  ook een vertraging zijn om de  de Blauwe Scholk te her ontwikkelen naar de beloofde betaalbare woningen voor jong en oud  !

18-04-2024

Na zeventien jaar een nieuwe wijk voor woningzoekenden in Den Dungen? ‘Het duurt en het duurt maar’

 

DEN DUNGEN - Na bijna zeventien jaar van praten lijkt het nu eindelijk zover dat woningzoekenden uit Den Dungen in hun dorp kunnen blijven wonen. Het nieuwe woonwijkje op de Donk kan er komen. Waarom heeft dit plan zo lang moeten duren? ,,Dit is een deel van mijn leven geworden”, blikt initiatiefnemer Frans van Grinsven terug.

Jos van de Ven 17-04-24, 19:40 Bron: BD

 

Op het terrein bij zijn geboortehuis aan de Donksestraat staan vijf schuren die nog herinneren aan de bedrijvigheid van zijn familie: een veehouderij met zestig koeien en kleinschalig graafmachineverhuurbedrijf. Op dat deel en een deel van mede-initiatiefnemer Rien Smits moet het nieuwe wijkje verrijzen. Dat begon met een gesprekje in het gemeentehuis, eind 2007.

 

,Wij hadden plannen om uit te breiden, maar dan moest van de gemeente een oude stal afgebroken worden. Dat werd voor ons te duur en daarom zijn we gaan denken over andere mogelijkheden”, schetst Van Grinsven.

 

 

Dat nadenken en aftasten van mogelijkheden leidt in de zomer van 2010 tot een eerste plannetje. Geen definitieve opzet, maar wel allerlei varianten. Op papier zijn rijtjeswoningen, schuurtjes en vrije kavels te zien. ,,Niet aan beginnen, kan niet”, kreeg Van Grinsven van de gemeente Sint-Michielsgestel te horen. Om vervolgens in zeven jaar tijd steeds met een andere opzet te komen: verschillende alternatieven van indelingen met opnieuw rijtjeswoningen, vrije kavels, appartementen en rug-aan-rugwoningen.

 

Als ik het bij de gemeente in die periode ook de vierde ambtenaar die op die plek zit moet uitleggen, gaat daar nogal wat tijd overheen

Frans van Grinsven, Wonen op de Donk

 

 

Een van de ideeën lijkt een grote kans van slagen te hebben, maar in 2019 werkt de gemeente aan een nieuwe centrumvisie voor het kerkdorp. Het plan van Van Grinsven past uiteindelijk in de visie: er komen 43 woningen voor jong en oud en van starters tot doorstromers, levensloopbestendig en natuurinclusief.

 

 

Maar... ,,Tussendoor heb ik dus ook te maken gehad met allerlei verplichte onderzoeken die enorm vertragend werken”, stelt Van Grinsven vast. Hij geeft een voorbeeld: ,,Omdat Sint-Michielsgestel geen archeoloog in dienst heeft, moest ik bij een archeoloog van de gemeente Den Bosch zijn. Die vermoedde dat er misschien wel iets van een voorwerk van de verdedigingslinie van 1629 in de bodem zou kunnen zitten.” Het gevolg: een onderzoek met proefsleuven. ,,Dat duurt en dat duurt maar, want elk onderzoek moet ook een rapport opleveren en beoordeeld worden.”

 

 

De Blauwe Scholk: slopen of niet

 

 

En dan is in 2020 plots de discussie in het dorp over de toekomst van de Blauwe Scholk. Het voormalige gemeenschapshuis staat pal voor het terrein waar het bouwproject moet komen. ,,Slopen of niet, daarmee begon de oorlog. Bijna iedereen in het dorp stond op de achterste poten.”

 

 

 

Voor zijn plannen is de toekomst van de Blauwe Scholk van belang. Via het terrein van het immense pand zou in de ogen van de gemeente de ontsluitingsweg moeten komen. Maar voorlopig kon er niets. Wéér vertraging, waar de plannenmakers niet al te lang op wilden wachten.

 

 

Weer praten en praten en praten. Met de Stichting Behoud Blauwe Scholk i.o., met het comité Herbestemming Blauwe Scholk en met de Stichting Blauwe Scholk e.o.. ,,Stichtingen met heel vaak dezelfde mensen, maar omdat ze er zelf onderling niet uitkwamen wat ze wilden, waren het er op een gegeven moment drie. Dat maakt het lastig en zorgt ook weer voor vertraging.”

 

 

Inmiddels is eind vorig jaar een deel van de Blauwe Scholk als gemeentelijk monument aangewezen, en heeft de gemeente voor een andere oplossing gekozen: een weg tussen Scholk en oud-gemeentehuis door naar de Bosscheweg. Van Grinsven had het er maar mee te doen.

 

 

Dit is een deel van mijn leven geworden. Maar ik zou morgen kunnen zeggen: ik stop ermee

Frans van Grinsven

 

 

Zoals Van Grinsven ook te maken met omwonenden. ,,Zelfs in coronatijd zijn er gesprekken met de omwonenden geweest, hier in de tuin, op afstand.” Hij vouwt niet voor de eerste keer een andere tekening open. ,,Er is na de gesprekken een bouwblokje afgehaald, de garageboxen zijn verplaatst en gaan als geluidswal dienen, de weg voor de hulpdiensten is anders gelegd en er komen extra bosschages.”

 

 

Donderdagavond gaat de gemeenteraad een klap op het plan geven, zoveel is wel duidelijk. Wat ook duidelijk is, is dat er officiële bezwaren gaan komen: van het Groene Hart en de Stichting Blauwe Scholk en omgeving. Hun bezwaren zijn haast identiek: Wonen op de Donk betekent een onherstelbaar verlies van (cultuur)historische waarden en van het zo kenmerkende agrarische karakter van Den Dungen.

 

 

Natuurvriendelijke oevers

 

 

Van Grinsven heeft ook met deze twee stichtingen aan tafel gezeten. ,,Het plan is na gesprekken aangepast. Als het Groene Hart direct had gereageerd, had ik daar misschien ook nog iets mee kunnen doen. Hoewel, er liggen sloten rond het terrein, daar wil ik best natuurvriendelijke oevers van maken.”

 

 

Er is nooit een moment geweest om er de brui aan te geven of er moedeloos van te worden. ,,Dit is een deel van mijn leven geworden. Ik zou morgen kunnen zeggen: ik stop ermee. De woningzoekenden in Den Dungen zijn er niet mee geholpen.”

 

 

 

 

 

BESTEMMINGSPLAN WONEN OP DE DONK TER VASTSTELLING NAAR DE RAAD

 

 

 

20 maart 2024

 

 

Het college van B&W heeft onlangs ingestemd met het bestemmingsplan Wonen op de Donk. Aan de Donksestraat in Den Dungen is ruimte voor 43 woningen, waarvan 11 sociale huurwoningen en 11 woningen voor starters en senioren. Op deze locatie is op dit moment een veehouderij en een kleinschalig graafmachineverhuurbedrijf gevestigd. Wonen op de donk wordt op 18 april behandeld in de raad. 

 

 

 

Divers woningaanbod

Het bouwplan krijgt een dorpse en landelijke uitstraling. In totaal is er ruimte voor 43 woningen, waaronder 12 vrijstaande woningen, 11 sociale huurwoningen, 11 woningen voor starters of senioren, 4 patiowoningen, en 3 boerderijwoningen. De bestaande woonboerderij wordt gesplitst in 2 woningen.

Daarnaast is er veel aandacht voor groen en waterberging in het gebied. Er worden diverse wadi’s en watergangen aangelegd om het regenwater zoveel mogelijk in het gebied vast te houden. Binnen het plangebied is er ook ruimte voor een speelterrein.

Aanpassingen na zienswijzen

Het ontwerpbestemmingsplan heeft eind vorig jaar zes weken ter inzage gelegen. Twee zienswijzen geven aanleiding tot aanpassing van het bestemmingsplan. In een nota van zienswijzen geeft de gemeente aan op welke wijze zij met de reacties omgaat.

Verdere stappen

Na vaststelling door de gemeenteraad, ligt het plan opnieuw ter inzage voor zes weken. Indien er geen beroep wordt ingediend, treedt het plan in werking. Dan kan de initiatiefnemer met het plan aan de slag.

 

Ter inzagelegging

Het college heeft op 31-10 haar akkoord uitgesproken over het project Wonen op de Donk, 

Het bestemmingsplan heeft ter inzage gelegen tot en met 21 december 2023,  een aantal zienswijzen zijn bij de gemeente binnen gekomen.

 

Ook enkele pro forma zienswijzen op of na 21 december 2023, deze mensen hebben kennelijk in de 6 weken ter inzage legging geen tijd gehad om dit in de gestelde termijn te doen.

Deze krijgen nog twee weken om hun zienswijze kenbaar te maken.

Deze zullen eerst behandeld en beoordeeld moeten worden, als dat achter de rug is en iedereen is akkoord moet het bestemmingsplan nog door de gemeenteraad goedgekeurd worden dit wordt altijd pas in het tweede kwartaal van 2024.We hebben goede hoop dat er een snel vervolg zal zijn.

Ontwerpbestemmingplan

 

 

december 2023

Het college van B&W heeft onlangs ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan Wonen op de Donk. Aan de Donksestraat in Den Dungen is ruimte voor 43 woningen, waarvan 11 sociale huurwoningen en 11 woningen voor starters en senioren. Op deze locatie is op dit moment een veehouderij en een kleinschalig graafmachineverhuurbedrijf gevestigd. Het ontwerpplan ligt binnenkort ter inzage.

 

 

 

Na vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad, kan de initiatiefnemer een bouwvergunning aanvragen en kan het agrarisch bedrijf gesaneerd worden. Daarmee ontstaat ook de mogelijkheid om de Blauwe Scholk te ontwikkelen.

 

Den Dungen uit wurggreep, deel De Blauwe Scholk monument. Maar hoe nu verder?

december 2023

DEN DUNGEN - Een deel van de voormalige school en het oude gemeenschapshuis De Blauwe Scholk in Den Dungen is na dik anderhalf jaar aangewezen als gemeentelijk monument. Iedereen tevreden, blij en opgelucht. Maar wat betekent dat onder meer voor het gebruik van het historische pand in de dorpskern en een woningbouwplan achter De Scholk?

Wonen op de Donk: eindelijk kansen voor Dungense jeugd op een betaalbare woning

december 2023

DEN DUNGEN - Er komt eindelijk weer schot in de zaak rondom een langlopende kwestie in Den Dungen: de sanering van een veehouderij om de bouw van 43 nieuwe woningen van het plan Wonen op de Donk mogelijk te maken. Dat biedt ook de kans om de al lang leegstaande Blauwe Scholk te verkopen.                     

Raadsinformatie brief november 2023

Onderwerp


Ontwerpbestemmingsplan Wonen op de Donk Den Dungen


Aanleiding


Op 31 oktober 2019 stelde u de ‘Visie Ruimtelijke ontwikkeling Den Dungen’ vast. Doel van deze visie is
het ontwikkelen van een compact, compleet en comfortabel centrumgebied met ruimte voor ontmoeting
en verblijf. Een belangrijke ontwikkeling in deze visie is het beëindigen van het agrarisch bedrijf en
bouwen van woningen in het plan Wonen op de Donk. Door het verdwijnen van de hindercontour van het
agrarisch bedrijf wordt verkoop en herontwikkeling van de Blauwe Scholk mogelijk.
Inhoud
Wonen op de Donk
In deze raadsinformatiebrief informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot de ontwikkeling
van Wonen op de Donk. Het college heeft op 31 oktober 2023 ingestemd met het
ontwerpbestemmingsplan Wonen op de Donk Den Dungen. Het bestemmingsplan ziet op de
ontwikkeling van 43 nieuwe woningen in verschillende segmenten en voor verschillende doelgroepen op
de locatie Donksestraat 19 in Den Dungen.
De locatie is gelegen ten westen van de kern Den Dungen, achter de Blauwe Scholk en ca. 60 m1 van
de kerk. Woningontwikkeling op deze locatie en daarmee sanering van een agrarisch bedrijf in het
centrumgebied van Den Dungen, sluit aan bij de realisatie van de doelstellingen zoals opgenomen in de
Visie Ruimtelijke ontwikkeling Den Dungen. Met de bouw van 43 woningen, waaronder 11 sociale
huurwoningen en 11 woningen voor starters of senioren krijgt de woningmarkt in Den Dungen een goede
impuls.
Het bouwplan krijgt een dorpse en landelijke uitstraling. Het plan wordt vooralsnog ontsloten via de
Donksestraat (terrein van de Blauwe Scholk) ter hoogte van de bestaande inrit. Als gevolg van het
besluit om de Blauwe Scholk niet te slopen omdat een groot deel van het gebouw als cultuurhistorisch
waardevol wordt aangemerkt, is de mogelijkheid om de nieuwe woonwijk in een rechte lijn te ontsluiten
op de Bosscheweg komen te vervallen. De meest robuuste ontsluiting van de woonwijk is een route via
percelen richting Grote Molenstraat. De exacte locatie is afhankelijk van particuliere belangen. De
eigendom voor deze ontsluiting is nog niet beschikbaar. We zijn hierover in gesprek met betrokkenen.
Vervolg
Het ontwerpbestemmingsplan wordt gedurende 6 weken ter inzage gelegd met ingang van vrijdag 10
november a.s. Dit wordt bekend gemaakt in weekblad De Brug en op de gemeentelijke website. In deze
periode kunnen zienswijzen worden ingediend. Het definitieve bestemmingsplan wordt na de
ontwerpfase aan u aangeboden ter vaststelling.
De Blauwe Scholk
In vervolg op de adviezen over de cultuurhistorische waarde van de Blauwe Scholk, loopt een procedure
tot aanwijzing als gemeentelijk monument. Het definitieve besluit hierover neemt het college binnenkort.
U wordt hier middels een aparte raadsinformatiebrief over geïnformeerd. Daarnaast zijn de
voorbereidende werkzaamheden opgestart ten behoeve van de verkoop. Ook hierover wordt de raad
nader geïnformeerd.


Met vriendelijke groet,


het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Sint-Michielsgestel

18-10-2023, Planning 

Als je de politiek een beetje volgt en de kranten leest, weet je dat er al heel lang gesproken wordt over het nieuwe woningbouwplan Wonen op de Donk. Bouwen in het centrum van een dorp is vaak een traject met verschillende visies, emoties en regelgeving. Het kost veel tijd, geld en energie om hier zorgvuldig en respectvol mee om te gaan.

 

juni 2023,  concept technische tekening.

Definitieve Bestemmingsplan verbeelding  20-10-2022

Vervolgonderzoek archeologie proefsleuven graven 04-05-22

 Proefsleuf onderzoek onder begeleiding van een KNA archeoloog. Er was een verwachting dat een voorwerk van de linie 1629 in het projectgebied van Wonen op de Donk lag. Na inspectie van de sleuf is hiervan niets gebleken.

 archeologie 08-12-21

Brabants Dagblad 30-08-2021

DEN DUNGEN - Woningen in de leegstaande Blauwe Scholk in Den Dungen? Dat kan alleen als de naastgelegen veehouderij van Elise en Frans van Grinsven afstand doet van het bedrijf en de geurcirkel inlevert. Familie van Grinsven werkt al ruim tien jaar serieus aan het stoppen van hun bedrijf. Maar komt het nog ooit zover?

Voor niks gaat de zon op. En familie Van Grinsven is geen grote projectontwikkelaar, maar een zelfstandige die met een burgerinitiatief een bouwplan heeft bedacht om op de plek van zijn stallen en een deel van de weilanden woningen voor Dungense starters, doorstromers, ouderen en huurders te kunnen laten bouwen. Het zijn er een stuk of veertig. Voor ieder wat wils. Vooral voor alleenstaande starters en ouderen die niet te duur en klein willen wonen op ongeveer zestig vierkante meter.

Op die manier verzekert de veehouder zich van een inkomen als hij moet stoppen met het houden van koeien, stieren en varkens. De kosten gaan al tien jaar ver voor de baten uit. Want het kost een berg geld om tekeningen te laten maken. Zeker als die steeds door nieuwe inzichten aangepast moeten worden of veranderen. Frans van Grinsven: ,,Tien jaar terug zijn we er serieus aan begonnen. De eerste tekening was er een met een appartementenboerderij naast ons huis met kleine appartementen. Een schot in de roos, zo leek. Daar was behoefte aan. Maar uiteindelijk werd dat het niet. Het plan kaatste af.”

Er kwamen steeds dingen tussendoor in de loop der jaren. Zo ook de nieuwe gebiedsvisie van Arie Hoogstad rond 2017 en 2018. ,,Het plan wat we nu hebben ziet er heel anders uit. De gemeente staat hier ook helemaal achter en heeft het goedgekeurd. Ondertussen is wel de door Hoogstad ingetekende ontsluitingsweg, die door een deel van de Blauwe Scholk liep, afgeketst. De Blauwe Scholk blijft grotendeels staan. Alleen de aanbouw met toiletten wordt gesloopt. Dus moet in ons plan de ontsluiting van de woningen gebeuren over de Donksestraat richting Boer Goossens. Met een fiets- en wandelpad op een tweede plek richting de Bosscheweg. Die weg wordt ook aangeduid als calamiteitenweg voor de brandweer en ziekenauto.”

Wonen op de Donk.nl bevat nu onder meer rug aan rug-woningen, patiowoningen, appartementen. Het merendeel is levensloopbestendig. ,,Dat hoort bij de huidige wooneisen en is ook heel normaal. Verder voldoen we aan allerlei regels voor ‘natuurinclusief bouwen.’  Dat betekent zonnepanelen op het dak, wadi's in de tuinen zodat regenwater niet in het riool terecht komt en waterinfiltratie, nestelplekken voor vogels en vleermuizen bij de huizen en zo meer. We voldoen aan een flinke lijst.”

Intussen hebben Elise en Frans van Grinsven de buurt in de tuin op bezoek gehad en daar zijn alle plannen ontvouwd over het bouwplan. ,,De reacties waren positief. Daarom nemen we nu de volgende stappen. We vragen een verandering van het bestemmingsplan aan, zodat we op termijn de bouwvergunning kunnen vragen. We zitten met de Blauwe Scholk in hetzelfde schuitje, tot elkaar veroordeeld kun je zeggen. Want als wij onze plannen niet kunnen uitvoeren, dan blijven we natuurlijk gewoon door boeren. De schoorsteen moet blijven roken. En als dat zo niet gebeurt, dan kan de Blauwe Scholk ook niet verder.” 

 

VOLDOENDE HISTORISCHE WAARDE VOOR BEHOUD BLAUWE SCHOLK

 

 

 

 

15 april 2021

 

 

De Blauwe Scholk blijft staan, dat heeft het college onlangs besloten. De onderzoeken die de gemeente heeft laten uitvoeren naar de bouwtechnische en bouwhistorische waarde van het pand, geven voldoende aanleiding om het grotendeels te behouden. Of de Blauwe Scholk ook de status van een gemeentelijk monument krijgt, wordt op een later moment besloten. Behoud van het pand vraagt wel om een alternatieve route naar woningbouwproject ‘Wonen op de Donk’.

 

 

 

De keuze voor behoud van de Blauwe Scholk is een belangrijke stap in de uitwerking van de visie voor Den Dungen. Wethouder Ed Mathijssen (ruimtelijke ontwikkeling): “Ontwikkelingen in een bestaand centrum hebben altijd invloed op elkaar. Ook in Den Dungen is het een puzzel die we samen moeten leggen. Je wil het goede behouden en ook ruimte geven aan nieuwe ontwikkelingen.”

Monumentale waarde

Bureau Rothhuizen en de gemeentelijke monumentencommissie geven aan dat het gebouw voldoende monumentale waarde heeft om het te behouden. Beide organisaties adviseren om de eerste drie bouwfases van het pand als gemeentelijk monument aan te wijzen. “Die vraag komt op een later moment op de collegetafel,” geeft wethouder Mathijssen aan. “Het belangrijkste voor nu is dat we het pand willen behouden voor de toekomst. Daarover zijn we ook in gesprek met onder andere het Comité ‘Behoud de Blauwe Scholk’.” De aanwijzing tot gemeentelijk monument kent een eigen procedure. Hierover hoopt het college voor de zomer een besluit te nemen.  

Kaders en randvoorwaarden voor centrumontwikkelingen

Naast de onderzoeken naar de bouwhistorische waarde van de Blauwe Scholk, is er ook een nadere uitwerking gedaan van de centrumvisie. Niet alleen voor de locatie van de Blauwe Scholk, maar ook voor de locatie ‘Wonen op de Donk’ en de locatie van Slachthuis Cooymans. Voor het bouwplan ‘Wonen op de Donk’ is al een omgevingsdialoog gevoerd over de plannen. In de Blauwe Scholk is ruimte voor een combinatie van winkels en appartementen. En ook op de locatie van het slachthuis zijn er plannen voor woningbouw.

Nieuwe toegangsweg naar ‘Wonen op de Donk’

Een van de afhankelijkheden is de toegangsweg naar ‘Wonen op de Donk’. In de Visie Centrumgebied Den Dungen (door de gemeenteraad in oktober 2019 vastgesteld), loopt deze weg voor een deel over de Blauwe Scholk heen. Wethouder Mathijssen: “Dat was ruimtelijk de meest voor de hand liggende optie. Maar nu het gebouw blijft staan, moeten we opnieuw naar alternatieve mogelijkheden kijken. Uiteraard doen we dat in samenspraak met de ontwikkelaar en omwonenden.” De gemeente start hierover binnenkort de gesprekken.

 

 

06-05-2021

Sinds dat alle politieke partijen de visie Den Dungen in 2019 unaniem hebben goedgekeurd, zijn diverse plannen hiervoor ingediend. Wonen op de Donk is een van die plannen. De goedgekeurde visie was leidend voor de planvorming. Een ontsluitingsweg was nodig niet alleen voor Wonen op de Donk, maar ook om in de toekomst een bypass te creëren om de verkeersdrukte te ontlasten voor het centrum. Helaas zal dit geen doorgang vinden.

Ook voor de Blauwe Scholk waren al plannen ontwikkeld voor betaalbare woningen voor jong en oud, jammer dat dit weer stagneert. Een gedeelte van de Blauwe Scholk zou hiervoor gesloopt moeten worden " het oude zaaltje en een stukje voorgevel " en aan de achterkant zou een stukje nieuwbouw komen. De actiegroep behoud de Blauwe Scholk was hier op tegen, ook is er  een monumentenstatus aangevraagd op het pand waar later nog over beslist wordt. 

Op dit moment is het besluit genomen om de Blauwe Scholk te behouden, als gevolg daarvan zal er een nieuwe ontsluitingsweg gezocht moeten worden. Wij zijn hier op dit moment druk doende mee.

 

Wel heeft er een positieve omgevingsdialoog plaats gevonden en de gemeente is akkoord met de plannen.

Daarom gaan we nu starten met de bestemmingsplan procedure voor Wonen op de Donk.


 

 

Er is veel over te doen geweest op social media als Facebook en Instagram: het collegebesluit van kort voor de zomervakantie over de voorgenomen sloop van gebouw De Blauwe Scholk in Den Dungen. En hoewel het college in het persbericht óók had aangegeven dat er voorafgaand aan sloop eerst nog nader onderzocht zou worden in hoeverre het mogelijk is om een deel van de gevels tóch in stand te houden, ontstond er onder een aantal inwoners onrust bij het idee dat er al een sloopbesluit klaarligt. Wonen op de Donk is echter blij met het voorgenomen besluit omdat hierdoor kansen ontstaan voor het aanjagen van de centrumontwikkeling van Den Dungen.

Uitleg plannen Wonen op de Donk door de heer van Grinsven tijdens de goed bezochte omgevingsdialoog.

 In het eerste kwartaal van 2021 moet duidelijk worden of en onder welke voorwaarden in de Blauwe Scholk  woningen kunnen komen. Dit wordt op dit moment onderzocht.  De bouwtechnische en cultuurhistorische status van het pand levert belangrijke informatie op voor het college. Die informatie is nodig om alle belangen goed te kunnen wegen


In het eerste kwartaal van 2021 moet duidelijk worden , wat daarvoor dan de kaders en randvoorwaarden moeten zijn. Dat is conform de aangenomen motie van de gemeenteraad over de Blauwe Scholk. De ontwikkeling van de locatie van de Blauwe Scholk is een onderdeel van de Centrumvisie Den Dungen, die in 2019 door de gemeenteraad is vastgesteld. In de visie komt zowel de locatie de Blauwe Scholk als de inrichting van het omliggende gebied aan de orde. Bij dit omliggende gebied hoort onder andere het plan ‘Wonen op de Donk’, dat gaat over de bouw van een aantal woningen aan de westkant van Den Dungen.


10-03-21 Blauwe Scholk slopen of renoveren? Nog even geduld

 

 Er zijn nu drie onderzoeken gaande. Een gaat over de bouwkundige staat van het oude schoolgebouw, een andere over de historische kwaliteiten en in een derde onderzoek wordt gekeken naar de verkeerskundige situatie rond de Blauwe Scholk. Na de sloop zou er een ontsluitingsweg kunnen ontstaan voor het bouwplan van ontwikkelaar Van Grinsven met Wonen op de Donk


WAT KAN ER MET DE BLAUWE SCHOLK?

Met een herbestemming van het oude pand kun je onderin mooie ruimtes maken voor commerciële invulling (winkel/kantoor/bedrijf) met daarboven betaalbare woningen voor jong én oud. Met een mooi verbindend plein ervoor wordt het een nóg mooier hart van Den Dungen.

Zo vermeld het actiecomité  voor behoud van de Blauwe Scholk.

Als het pand zou moeten blijven staan en op de begane grond komen commerciële ruimtes, is er alleen ruimte voor een beperkt aantal woningen op de tweede verdieping en de zolder, waar moeten dan al die betaalbare woningen voor jong en oud komen zoals het actiecomité stelt ?

Ook wil het actiecomité een monumentenstatus op het gebouw, het gebouw zal dan gerestaureerd moeten worden naar eisen van monumentenzorg. Er zullen dan zodanige kosten komen dat er geen sprake meer zal zijn van betaalbare woningen voor jong en oud, alleen woningen voor de happy few !


De Blauwe Scholk blijft staan.

De Blauwe Scholk blijft staan, dat heeft het college onlangs besloten. De onderzoeken die de gemeente heeft laten uitvoeren naar de bouwtechnische en bouwhistorische waarde van het pand, geven voldoende aanleiding om het grotendeels te behouden. Of de Blauwe Scholk ook de status van een gemeentelijk monument krijgt, wordt op een later moment besloten. Behoud van het pand vraagt wel om een alternatieve route naar woningbouwproject ‘Wonen op de Donk’.

 


Nieuwe toegangsweg naar ‘Wonen op de Donk'


De keuze voor behoud van gebouw de ‘Blauwe Scholk’ betekent dat we een nieuwe
ontsluitingsweg voor ‘Wonen op de Donk’ moeten vinden. 


Zorgvuldigheid vraagt jammer genoeg  ook tijd. 
 
De keuze voor behoud van gebouw de ‘Blauwe Scholk’ en het moeten zoeken naar een alternatieve
ontsluiting zal zorgen voor vertraging in het ontwikkelproces . De ontwikkeling van ‘Wonen op de
Donk’ (met beëindiging van het agrarische bedrijf daar) is een voorwaarde voor herontwikkeling
van de ‘Blauwe Scholk’, in verband met de nu aanwezige hindercirkel over dat gebouw.